Operatiunea de schimb ulei

Posted on 30th June 2011 in intretinerea masinii

schimb ulei si revizie

Schimb ulei si revizie

De ce si cand sa schimbi uleiul de la motor… Am fost destul de surprins in ultima perioada sa vad ca nu se acorda atentie acestui aspect fundamental in intretinerea masinii.

Operatiunea de schimb ulei sa face cel putin o data pe an sau mai repede daca se parcurg un numar limita de kilometri (10 000 sau 15 000 km – in functie de ulei si in functie de uzura motorului). Cand explic acest aspect clientilor se intampla de multe ori sa am parte de reactii de mirare din partea lor. Cei care parcurg putini kilometri, poate doar cateva mii intr-un an spun ca vor sa schimbe uleiul doar la implinirea a minim 10 000 km. Problema in acest caz apare din cauza uleiului. Acesta poate sta ani in sir in flacon pe raftul unui magazin si sa isi pastreze proprietatile, insa o data introdus in motor si incalzit o singura data isi mai pastreaza calitatile doar 1 an.

Clientii care parcurg 15000 de km in doua luni ar dori sa schimbe uleiul la 1 an, insa din nou, dupa cel numar de km uleiul isi pierde calitatile datorita utilizarii intense.

Si mai este un aspect foarte important, operatiunea de schim ulei motor ar trebui sa fie privit ca mult mai mult decat un simplu schimb ulei. Schimbul de ulei este doar o parte din asamblul de verificari si operatiuni de intretinere pe care e indicat si e normal sa le faci anual, facand parte din ceea ce se numeste revizia anuala a masinii. La o astfel de revizie, in functie de km de la bord sau de anii masinii, se realizeaza urmatoarele:

- se vor inlocui toate consumabilele recomandate de producator (de la filtre si bujii pana la kitul de distributie)

- se vor verifica in detaliu sistemele de franare, suspensie, directie, transmisie, aer conditionat

- se vor verifica toate lichidele masinii (ulei motor, transmisie, lichid frana, lichid racire, etc)

- se vor verifica starea anvelopelor

- se vor verifica si inlocui elementele de iluminare (becurile) nefunctionale

- operatiunile efectuate se vor nota in cartea de service a masinii, carte despre care vom discuta in detaliu intr-un post viitor.

La serviceul auto iovi o revizie anuala inseamna verificarea si evaluarea masinii in toate aspectele, completandu-se  o fisa de evaluare de genul acesta.

La o astfel de revizie e momentul in care vezi starea masinii tale si te asiguri ca poti circula in siguranta cu ea. E de asemenea momentul in care poti sa descori unele probleme in stare incipienta, moment in care poti sa repari fara costuri foarte mari sau nu la fel de mari ca si in cazul in care problema s-ar agrava.

Poate sa para destul de costisitor sa faci revizia anual insa costurile sunt mici in comparatie cu sumele pe care le platim intr-un an pe combustibil, taxe si asigurari.

Sfatul meu este sa iti contorizezi costurile cu masina, atat cele legate de service cat si restul costurilor, si sa vezi an de an cat te costa masina deoarece asa poti sa vezi cand ajungi in momentul in care ti-ar fi mai rentabil sa schimbi masina cu una mai noua – in cazul in care constati ca te costa prea mult toata partea de intretinere si reparare (nu doar pretul pentru schimb ulei).

Articole similare:

Comments

comments

2 Responses to “Operatiunea de schimb ulei”

  1. Florin says:

    Util comenariu victor



Pings responses to this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>