Daune si asigurari auto

Posted on 18th September 2011 in asigurari auto

Daune si asigurari auto

Daune si asigurari auto

Desi iarna inca nu a venit, orasul este plin de masini mai mult sau mai putin avariate. In cazul acestor masini devin utile si interesante faimoasele asigurari auto, RCA sau de tip CASCO.

Asigurari auto de tip RCA sunt utile pentru toate autovehiculele implicate in accident. Daca esti vinovat si ai asigurare auto RCA poti sa vezi partea plina a paharului si sa te bucuri ca cel putin s-ar putea sa nu fii obligat sa platesti reparatul celeilalte masini. Daca esti pagubit si vezi o polita de asigurare auto RCA din partea vinovatului poti sa incepi sa ai incredere mai mare ca dauna ta va fi dezpagubita.

Ce e foarte important, mai ales in caz de dezpagubiri ale politelor de asigurari auto RCA despre care vorbim mai mult aici, este sa cunosti legile care reglementeaza aceste asigurari in Romania. Este vorba in principal de:

Legea Asigurarilor 136/1995

Norme RCA 2007

Sunt o lectura destul de stufoasa, dar absolut necesara pentru orice sofer. In urma lecturii o sa aflati informatii de genul:

• un autovehicul care are peste 50% din elementele de caroserie externe avariate/zgariate trebuie sa i se despagubeasca vopsitul exterior complet;

• valoare maxima despagubita de societatea de asigurare se calculeaza dupa gradul de uzura al masinii raportat la valoarea de nou al masinii; acest calcul se modifica in cazul in care proprietarul autovehicolului poate dovedi prin acte (facturi, devize) ca a investit bani in repararea masinii, valoarea investitiei adaugandu-se la valoarea maxima despagubibila.

• daca are loc un accident intre doua automobile in care ambele sunt vinovate, atunci vorbim de culpa comuna; in acest caz fiecare va fi despagubit de catre asiguratorul celuilat cu jumatate din valoarea daunei.

• asigurarea RCA nu este valabila in cazul in care autovehicolul are inspectia tehnica expirata sau soferul masinii este in stare de ebrietate;

• pagubitul, pe baza politei de asigurari auto RCA, isi poate repara masina la ce service doreste, asiguratorul neputand sa ii impuna un service sau sa il limiteze la acele service-uri cu care are contract.

 

Si acum o serie de informatii despre procedura de lucru cu asiguratorul, cel care elibereaza asigurari auto si despagubeste daunele. Sa zicem ca sunteti implicat intr-un accident in care suneti pagubit, asta vrea sa insemne ca alticeva a fost de vina, acel cineva numindu-se vinovat. Daca in accident sunt imlicate 2 masini (nu mai multe) si nu sunt victime si soferii se inteleg amiabil care a fost de vina pot sa completeze un formular standard numit constatare amiabila, in care isi trec datele si fac o schita cu evenimentul.

De aici trebuie sa mearga ambii (atentie) impreuna la locul in care fac constatarile de dauna societatea de asigurare unde are polita RCA vinovatul, unde un inspector de dauna va fotografia ambele autoturisme si va cere ambilor soferi sa completeze o serie de acte. Va sfatuiesc sa va interesati inainte de a ajunge la constatare daca aceste constatari se fac sau nu pe baza de programare si sa va programati telefonic daca este cazul. Masina pagubita este controlata de inspectorul de dauna, acesta completand o nota de constatare in care el trece piesele si procesele tehnice de reparare pe care el le aproba la masina. Atentie sa verificati acesta nota de constatare, va trebui sa o semnati.

De aici, ca si pagubit, trebuie sa va alegeti serviceul in care sa va reparati masina si din nou atentie, in cazul daunelor despagubite de polite RCA, asiguratorul nu va poate impune un anume service. Daca puteti circula cu masina va sfatuiesc sa cereti serviceului la care vreti sa reparati masina sa comande piesele si sa va anunte cand vin ca sa puteti duce masina, altfel riscati sa lasati masina inutil in service, ei neputand sa o repare pana nu le sosesc piesele. La service trebuie sa lasati talonul, nota de constatare a autovehicolului si documentul de introducere in service. Daca in timpul reparatiei service-ul constata ca sunt piese care trebuie inlocuite si care nu sunt trecute la dosar, va contacta asiguratorul si clientul/pagubitul, urmand ca un inspector de dauna sa se deplaseze la service pentru o constatare suplimentara. Unii asiguratori accepta si pozele facute de service in care sa se vada piesele avariate.

Si se ajunge in sfarsit ca masina sa fie reparata. Inainte de a putea ridica masina din service asiguratorul trebuie sa emita un accept de plata in baza devizului de reparatie elaborat de service, deviz care se face conform notelor de constatare. Emiterea acestui accept de plata implica din partea asiguratorului angajamentul, recunoastearea faptului ca dosarul este complet, ca nu mai are nevoie de alte acte si ca va plati dauna, conform legii, in 15 zile (desi practic nu se intampla chiar asa).

Alte detalii: daca masina nu poate fi deplasata la locul in care face asiguratorul constatarile, e poate fi tractata (cost despagubit de asigurator) direct la serviceul in care vreti sa reparati masina, urmand sa mergeti la asigurator cu vinovat pentru a deschide dosarul, ulterior deplasandu-se un inspector de dauna la service. De asemenea daca masina va este branduita cu autocolant si constul de rebranduire este suportat de asigurator in cazul politelor RCA.

In plus exista o institutie care supravegheaza asiguratorii, este vorba de Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA), au birou si in cluj, detalii puteti gasi la siteul lor http://www.csa-isc.ro/. Ei sunt in masura sa va ajute in relatia cu asiguratorul, sunt in masura sa amendeze societatile de asigurare sau chiar sa le retrage licenta de a emite polite.

Din pacate de multe ori toata aceasta procedura – care de multe ori tinde sa devina birocratica – este groaie si dureaza destul de mult. Daca ai ghinionul sa ai parte de un asigurator sau un inspector de daune care isi fac foarte greu datoria atunci poate cel mai simplu e sa ceri de la vinovat sa te despagubeasca si sa isi recupereze eu suma de la asigurator. In fata ta si in fata legii vinovatul este bun de plata. Daca il actionezi in instanta el va plati reparatia, costurile de judecata si daune morale. Vinovatul va chema asiguratorul (pe cel care elibereaza asigurari auto) ca terta parte in proces si e problema lui cat si cand isi va recupera prejudiciul.

In concluzie iti sugerez sa iei in calcul avantajele unei asigurari CASCO si sa te gandesti si la alte aspecte in afara de pret cand cumperi o polita RCA.

 

Articole similare:

Comments

comments

3 Responses to “Daune si asigurari auto”

  1. foarte bun articulul, citesc cu placere toate postarile tale si sunt super
    keep up tha good work

  2. RCA ieftin says:

    Nu cred ca vreodata cel vinovat o sa se ofere (sa fie de acord) sa te despagubeasca si sa isi recupereze el suma de la asigurator:). Indiferent de vina, trebuie sa stii ca vei avea de alergat: fie la service, fie la politi, fie la asigurator:)Pings responses to this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>