Ai carte service ai parte…

Posted on 16th July 2011 in intretinerea masinii, iovi, operatiuni service

 

Carte service pentru masina ta

Cu totii am auzit zicala: ai carte, ai parte. Acest proverb se aplica si la service, la carte service.

Masinile noi vin cu un set de manuale de utilizare (a masinii, a sistemului audio) si printre ele gasesti si ceea ce se numeste cartea de service sau caiet de intretinere sau orice alt nume. Important nu este numele ci functia si rolul acestei carti, carte care in realitate este mai degraba o brosura.

In ea se noteaza toate reviziile si reparatiile efectuate la masina. Ca si utilizator nu trebuie sa faci altceva decat sa o inmanezi serviceului care iti face revizia (schimbul de ulei) sau reparatiile dintre revizii. Serviceul noteaza data, km de la bord si operatiile pe care le efectueaza si de asemenea se inscriu si km sau data la care trebuie efectuata urmatoarea revizie.

Utilitatea acestei carti apare la lectura si mai ales la lectura urmatorului (posibil) proprietar. O astfel de carte service actualizata cu toate operatiile este un plus in cazul vanzarii masini deoarece se vede cel putin scriptic cand si cum a fost intretinuta masina. Sigur ca daca esti cumparator si prospectezi o masina adusa din alta tara o sa ai contact cu o lectura in alta limba, insa se poate traduce usor cu un translator uman sau computerizat. Faptul ca vezi o stampila pe o foaie de hartie nu reprezinta o certitudine ca informatiile din ea sunt si adevarate insa e un plus. De asemenea e un punct de plecare si se pot contacta unitatile care au stampilat reviziile in cartea de service si sa verifici daca informatiile notate in carte sunt reale.

Carte service e utila si pentru proprietarul masinii pentru a tine un istoric al intretinerii masinii. Astfel poate verifica in carte cand trebuie sa se efectueze urmatoarea revizie, urmatorul schimb al distributie, etc. Reviziile se evidentiaza si printr-o eticheta sau cartonas sub capota insa acestea se pot dezlipi sau distruge (mai ales daca proprietarul mai are si prostul obicei de a spala motorul). In plus poate vedea ce piese a schimbat de-a lungul timpului si este foarte usor pentru proprietar sa vada care lucrari ii sunt inca in garantie.

Cartile de service care vin o data cu masina sunt totusi perfectibile. Nu toate au si rubrica pentru reparatiile efectuate intre revizii. O rubrica dedicata acestor notatii am introdus de exemplu in cartile de service tiparite de serviceul auto iovi. Acestea sunt foarte utile si in cazul in care:
- cartile de service initiale ale masinii se completeaza in intregime (asta se intampla in general dupa 150.000km)
- masina nu mai are sau nu se mai gaseste cartea de service initiala
- cartea de service initiala e in alta limba si e greoi procesul de “lecturare” si “scriere”

Asadar si noi serviceurile auto ne putem mandri ca scriem carti… sau poate mai corect spus ar fi sa spunem ca scriem sau tinem jurnale ale intretinerii automobilelor. Totusi nici noi serviceurile si nici proprietari nu ar trebui sa ne limitam la a citi doar astfel de carti si nici la a tine doar astfel de jurnale :).

Oricum ar fi te avantajeaza sa ai carte service.

 

Articole similare:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>