Repari si intretii masina de frica amenzii sau pentru a fi in siguranta?

Posted on 22nd October 2011 in anvelope si jante, intretinerea masinii

anvelopele tin de siguranta ta

Intretinerea masinii tine de siguranta ta

E destul de interesant din punct de vedere psihologic sa vad cum isi intretin oamenii masina. Cred ca suntem motivati mult mai puternic de frinca decat de un beneficiu. Ma refer aici la un model de comportament care il vad atat la persoane fizice cat si la companii.

Un exemplu destul de actual este cel cu anvelopele de iarna obligatorii. Anul acesta foarte multe persoane (repet persoane fizice si juridice) s-au mobilizat sa isi monteze anvelopele de iarna. Factorul principal care a dus la aceasta incaltare in masa a masinilor cu anvelope corespunzatoare a fost frica de o eventuala amenda si nu gandul la siguranta proprie. Se vorbeste mult despre aceasta lege si obligativitatea (totala sau partiala) de a avea anvelope de iarna montate pe masina incepand cu 1 noiembrie.

Nu se stie exact daca si ce amenzi se vor da, daca poti primi amenda circuland prin localitate fara anvelope de iarna, daca si in ce conditii asiguratorii pot refuza despagubirea unei daune daca una din masinile implicate in accident nu e echipata cu anvelope corespunzatoare. Este insa clar ca toata aceasta agitatie i-a facut pe soferi mult mai atenti la cauciucurile de pe masina si indirect la siguranta lor.

Anvelopele de iarna inseamna in primul rand siguranta mai mare si stabilitate crescuta pe drum, cred ca aceste beneficii ar fi trebuit sa fie suficiente pentru a mobiliza soferii sa aiba roti corespunzatoare iarna, insa in mod destul de interesant nu e la fel de impulsionant ca si frica de o amenda.

O foarte buna comparatie intre anvelopele de vara si cele de iarna de la Napoca Rally Academy:
Comparatie cauciucuri vara-iarna

 

Tragem fiecare concluziile proprii in urma acestor observatii referitoare la anvelope si la comportamentul uman :)

Revizia anuală e locul de unde începi să îți pui mașina la puct. Tine de siguranta ta.

Articole similare:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>