centura falsa

Avertizare centura siguranta

Posted on 9th January 2014 in do it yourself, intretinerea masinii, iovi, operatiuni service

Stiu, e foarte enervant acel semnal sonor care te avertizeaza ca nu ti-ai pus centura de siguranta. Incepe sa sune discret, dupa care tot mai tare, pana intr-un final suna continuu si nu poti sa ii inchizi gura decat punandu-ti centura.

Unii oameni mai “inventivi” pacalesc acest sistem deoarece par sa aiba un fel de alergie la a conduce cu centura pusa. Am vazut mai multe versiuni de a evita acel semnal sonor. Unii lasa tot timpul centura conectata si se aseaza pus si simplu peste ea. Altii o trec prin spatele scaunului si o lasa acolo tot timpul.

Si mai mult, s-a creat o adevarata industrie pe aceata “oportunitate” de piata. Se gasesc de cumparat capete de centura de siguranta care sa le infigi direct in locasul original pentru a evita insuportabilul mesaj de avertizare.

centura falsa

Ce nu stiu majoritatea oamenilor este riscul enorm la care se expun pacalind sistemul de siguranta al masinii. In cazul unui accident centura de siguranta, daca este pusa de sofer sau pasager, te trage in scaun si astfel nu primesti in plin lovitura de la airbag-ul care se deschide.

Umflarea airbag-urilor se face printr-o mica explozie. Nu vrei sa ai capul aplecat peste volan sau peste bord cand explodeaza capsa pirotehnica de la airbag. Si totusi e foarte usor sa te gasesti in situatia asta daca pacalesti sistemul de avertizare al centurii de siguranta.

Poate nu stiai, insa airbag-urile (de cele mai multe ori) nu se declaseaza daca nu ai pusa centura de siguranta. Ele nu se declaseaza in acest caz deoarece risca sa faca mai mult rau decat bine.

Problema cea mare cu pacalirea sistemului de avertizare a necuplarii centurii de siguranta e tocmai aceasta. Sistemul de siguranta al masinii va stii ca tu ai pusa centura de siguranta si va declansa linistita explozia airbag-urilor crezand ca tu esti protejat de centura de siguranta care te-ar trage in scaun.

Expozia unui airbag poate sa provoace lovituri grave pentru oamenii din masina. Din acest motiv exista optiunea de a dezactiva airbag-ul de la pasager pentru momentele cand calatoresc pe scaunul din fata copii.

In concluzie, cel mai bine e sa porti centura de siguranta tot timpul dupa urcarea in masina. Daca te deranjeaza chiar atat de mult avertizarea sonora de la centura de siguranta atunci e mai bine sa mergi la un service cu tester original si sa ii rogi sa dezactiveze acest mesaj de atentionare. Eu la a mea Skoda mi-am dezactivat acel semnal, chiar daca tot timpul imi pun centura de siguranta.

Sper ca acest video sa te convinga si mai mult :)

Articole similare:

Comments

comments

comments: Closed tags: , , , , , ,

Comments are closed.