Detalii despre anvelope

Posted on 22nd September 2013 in anvelope si jante

Informatii utile despre anvelope

Fie ca le spui anvelope, roti sau cauciucuri ai nevoie la o masina de cel putin 4 astfel de obiecte negre si elastice.

Anvelopele au mai multe caracteristici foarte importante pentru un sofer de care e bine sa tii cont atunci cand le alegi.

1. E foarte important sa folosesti anvelope de sezon (vara anvelope de vara si iarna anvelope de iarna)

2. Sa aiba dimensiunea potrivita pentru masina ta (care sa fie si trecuta in cartea de identitate a masinii). Daca folosesti dimensiuni diferite atunci o sa ai probleme la ITP sau la un control al politiei.

3. Sa nu fie prea uzate – vezi indicele de uzura de pe anvelope – acea dugulita dintre crestele cuciucului de pe partea care atinge carosabilul.

indice uzura anvelope

4. Sa respecte indicele de sarcina si indicele de viteza pentru masina ta. E foarte important sa stii acest indice de viteza al anvelopelor de pe fiecare masina pe care o conduci.

5. Sa ai grija sa nu fie uzate neuniform sau sa nu se uzeze neuniform. O data pe luna vireaza rotile si cauta uzuri neuniforme ale anvelopelor (fie pe interiorul fie pe exteriorul cauciucului). Daca sunt ca anvelopa de mai jos trebuie sa mergi in service sa vezi cauza problemei (poate fi o problema de directie, de geometrie roti sau chiar probleme cu geanta).

unzura neuniforma anvelope

6. Ai grija sa nu ai defectiuni de forma la anvelope – sa nu fie taiate, ciupite sau cu bolfe (ai grija la borduri si la gropi)

7. Verifica si jantele si periodic indreapta-le, avem drumuri asa cum avem si jantele de aliaj se stramba forte usor

8. Ai grija si respecta presiunea in roti recomandata de producatorul masinii (de obicei e trecuta in interiorul usitei de la rezervor sau pe un stalp al masinii)

Sau daca preferi roaga mecanicul sa iti verifice anvelopele la urmatoarea revizie.

Articole similare:

Comments

comments

comments: Closed tags:

Comments are closed.