Curatare supapa EGR la masina

Posted on 21st September 2013 in iovi, operatiuni service

Ce e supapa EGR?

Supapa EGR este o supapa care ajuta la recircularea gazelor de esapament la masina. EGR = exhaust gas recirculation.

Ea se monteaza atat pe motoarele diesel cat si pe cele pe benzina.

Dupa modul de actionare supapa Egr poate fi de doua feluri: pneumatica / vacuumatica sau electrica /electronica. Prima se actioneaza prin presiune sau depresiune de aer. Cea da doua va avea fire electrice.

Valva Egr conecteaza sistemul de evacuare cu sistemul de admisie, adica gazele de esapament le duce pe conducta pe unde intra aerul curat si filtra de afara. Conductele care ies din ea intra in admisie dupa filtrul de aer si in evacuare dupa galeria de evacuare.

De ce se infunda si cum se poate face o curatare la supapa Egr

Deoarece prin valva Egr trec gaze de esapament unele particule de gaze se depun pe aceasta supapa. Aceasta depunere se mai numeste si calamina (o vei recunoaste usor deoarece e neagra si uleioasa). Calamina respectiva va ingreuna buna functionare a supapei Egr.

Daca e infundata supapa Egr motorul va prezenta urmatoarele simptome:

- aprinderea martorului MIL pe bord

- tremurarea motorului la relanti (mai ales la masinile pe benzina)

- oprirea motorului la relanti sau in sarcina

- lipsa de putere la motor (mai ales la motoare diesel)

supapa egr

Operatiunea de curatare la supapa Egr recomand sa se faca in service specializat (te asteptam si la Iovi pentru reparatii la sistemul Egr). Piesa trebuie demontata complet si curatata cu o solutie speciala care este usor periculoasa.

La supapa Egr pneumatica se mai poate defecta si pastila pneumatica si in acest caz valva Egr nu va mai functiona defel.

Nu toate supapele Egr mai functioneaza bine dupa curatare, multe dintre ele se repara prin inlocuire. De multe ori la o luna dupa ce se face o curatare la supapa Egr problema cu ea revine si atunci de obicei e nevoie sa se schimbe supapa Egr.

A nu se confunda supapa Egr cu clapeta de acceleratie sau cu clapeta de Stop.

Pentru majoritatea producatorilor de masini supapa Egr la prim monataj este realizata de Pierburg. Asta inseamna ca daca vei cumpara o supapa Egr ca piesa originala intr-o cutie originala in interior va fi tot o piesa fabricata de Pierburg.

Articole similare:

Comments

comments

comments: Closed tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.