Nu prestăm și nici nu furnizăm servicii, oferim servicii

Posted on 30th July 2012 in iovi

Dan Millman: Hey, Socrates. If you know so much how come you’re working at a gas station?

Socrates: This is a service station. We offer service. There’s no higher purpose.”

Citatul de mai sus este din filmul The Peaceful Warrior, mai exact este scena în care Dan, neofitul, îl întreabă pe maestrul Socrate de ce lucrează ”doar” într-o benzinărie cu service rapid? Socrate îl corectează pe ucenic explicându-i că ceea ce numeşte el “doar” o benzinărie, este de fapt un loc mult mai nobil decât altele, întrucât aici se oferă servicii, iar a oferi servicii este cel mai înalt scop care există în viaţă.

Fără a avea pretenția că am fi atins nivelul de măiestrie şi înţelepciune al personajului Socrate aşa cum apare în acest film, mi se pare relevant să facem o distincţie între a oferi şi a presta/furniza servicii. Pentru o mai bună înţelegere a diferenţei, vă pun la dispoziţie mai jos definiţiile acestor cuvinte aşa cum apar în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române:
A presta înseamnă „a îndeplini o muncă, a desfăşura o activitate” (DEX, p. 870);
A furniza înseamnă „a procura mărfuri prin vânzare sau a pune la dispoziție servicii, contra plată, în baza unei înțelegeri prealabile” (DEX, p. 421);
A oferi înseamnă „a se declara dispus să facă un serviciu, a se pune la dispoziţia cuiva” (DEX, p. 736).

Eu cred ca la Iovi oferim servicii.
Noi suntem oameni care îşi pun la dispoziţie timpul, expertiza şi serviciile pentru folosul altor oameni. Deşi ni se poate reproşa că nu facem decăt să reparăm maşini, noi am vrea să amintim că nu o facem pentru maşinile în sine, obiecte din metal lipsite de viaţă, ci pentru oamenii care le conduc. Aşa cum maşinile nu vin singure la noi, ele nici nu există doar pentru ele însele. Acestea există pentru a face viaţa oamenilor cu un strop mai bună, aşa cum credem că facem şi noi.
Faptul că ne oferim serviciile înseamnă că o facem cu bucurie, cu dedicare, cu implicare, și mai important, cu responsabilitate.

Mai înseamnă și că nu prestăm oricui e dispus să cumpere,avem în egală măsură libertatea și responsabilitatea de a alege clienții pe care îi servim.

La dimensiunile service-ului și având în vedere cererea mare de astfel de servicii auto suntem mai degrabă un fel de service auto boutique și luăm în considerare să devenim primul service auto club, service care lucrează exclusiv pentru membrii propriului club. Pe blog sfătuim oricum pe toată lumea, chiar și despre cum să își aleagă service-ul auto.
Oricare va fi evoluția service-ului, cred că merită să ne întrebăm fiecare dacă ceea ce face omul se poate într-adevăr numi „a presta” sau „a furniza” servicii. Nu este oare mai uman ca un serviciu să se ofere?
Victor MIRON

Articole similare:

Comments

comments

comments: 1 » tags: , , , ,

One Response to “Nu prestăm și nici nu furnizăm servicii, oferim servicii”

  1. Ulmu says:

    Chestie de nunata. Odata inteleasa nuanta, nu mai aveti decat de castigat!



Pings responses to this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>