Ventilator mic rastoarna motor mare

Posted on 27th April 2011 in iovi, operatiuni service

ventilator

Ventilator mic rastoarna motor mare

Suntem in plina sesiune de revizii la sistemul de aer conditionat. Daca ai o masina din grupul VW (Audi, Skoda, Seat, VW) fabricat dupa 2005 atunci foarte probabil ai 2 ventilatoare sub capota, ventilatoare care racesc radiatorul de apa si cel de la sistemul de ac (condensatorul).

Dintr-o problema constructiva aceste ventilatoare sunt defectoase, mai ales acel ventilator mic. Anul acesta si de cativa ani de alftfel am constatat ca aste ventilatoare se defecteaza intr-un ritm alert. E usor (si destul de rentabil pentru noi ca si service) sa schimbam piesa cu totul dar vestea buna e ca in majoritatea cazurilor se poate repara.

Dar de ce sa repari acest ventilator daca tot ai 2 pe masina? Deoarece ventilatorul mic e folosit impreuna cu cel mare cand pornesti sistemul de aer conditionat si astfel obtii un randament maxim de racire in habitaclu. In plus acest ventilator intra in fuctiune cand motorul se supraincalzeste si cu ajutorul ventilatorului mare si al acestui ventilator aditional se raceste lichidul de racire al motorului mult mai repede.

Cand nu mai functioneaza ventilatorul mic se suprasolicita ventilatorul mare si astfel se defecteaza si acesta, care de altfel costa si mai mult decat cel mic deoarec e mai mare :) si se livreaza doar cu modulul electronic de comanda al ventilatoarelor. In cazuri extreme cand se strica si ventilatorul mare se poate ajunge la fierberea motorului si distrugerea garniturii de chiuloasa si atunci costurile de reparatie al masinii sunt si mai grave.

In concluzie daca ai o masina din grupa de mai sus: porneste sistemul de aer conditionat si ridica capota de la motor si vezi daca functioneaza ambele ventilatoare, daca nu te descurici vino la noi la iovi si verificam noi – putem chiar si sa il reparam daca nu functioneaza :D.

Iti doresc sa conduci in siguranta spre mai bine,

Articole similare:

Comments

comments

2 Responses to “Ventilator mic rastoarna motor mare”

  1. Marius says:

    Buna ziua,

    Am o problema cu ventilatorul cel mic de pe partea dreapta la Octavia 2 din 2007
    Am citit pe blogul dvs ca va ocupati si de reparatia acestora
    Codul este 1K0 959 455 DG

    Sunt din Bucuresti , L-am dat jos de pe masina , l-am pus pe direct la baterie dar nu se invarte
    Se misca usor, nu este Blocat

    Va rog sa-mi spuneti cam care ar fi costul reparatiei acestuia la dvs
    Va multumesc,
    Marius Tudorache

    • admin says:

      Bună ziua Marius,

      Am reuşit până acum să reparăm toate ventilatoarele mici, problema cu ele este că se blochează periile. Dacă nu găseşti pe cineva local să le verifice putem să încercăm noi. Pentru preţ te rog să ne dai mail.

      Cu respect,

      Victor



Pings responses to this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>